![]() |
Šaltinis: www.ayurveda.lt Dieta Informacija apie rasa leidžia sudaryti gana savitą dietą, individualiai pasirenkant maisto produktus pagal asmens došą. Tačiau Ajurveda pateikia ir bendresnes mitybos rekomendacijas, kurių tikslas - skatinti visišką virškinimo ir maistinių medžiagų absorbavimo procesą. Maistas, vartojamas laikantis mitybos rekomendacijų, teikia energiją ir gerą sveikatą. Tas pats maistas, vartojamas nesilaikant šių principų, gali sukelti diskomfortą ar pakenkti sveikatai. Pateikiame svarbiausius tinkamos mitybos aspektus. Tinkamas kiekis Vienu metu suvalgomo maisto kiekis - lemiamas tinkamos mitybos bei gero virškinimo faktorius. Sveikatai vienodai žalingas tiek per didelis, tiek per mažas suvalgyto maisto kiekis. Tinkamas maisto kiekis - esminis dalykas, norint palaikyti gerą sveikatą ir pasiekti ilgaamžiškumą. Ca-raka Samhita nurodyta, kad skrandis sudarytas iš trijų vienodų dalių. Viena skrandžio dalis turi būti pripildyta kieto maisto (daržovių, ryžių, grūdų, duonos gaminių), antra dalis - skysčių (sulčių, sriubos, vandens), o trečioji turėtų būti palikta tuščia, kad galėtų cirkuliuoti oras ir tridoša. Jei nesate tikri, ar teisingai užpildote skrandį, laikykitės paprastos taisyklės - verčiau liautis valgius, kai pajuntate, kad dar galėtumėte šiek tiek suvalgyti. Mat suvalgyti mažiau maisto, negu leidžia jūsų skrandžio galimybės - visada geriau, negu prisikirsti per daug. Nors dažnai neprivalgant ir gali būti sutrikdyta vata doša, bet persivalgymas sutrikdo visų trijų došų veiklą. Persivalgymo pasekmė - nutukimas ir jo sukeliamos ligos, tokios kaip cukrinis diabetas, širdies ligos ir hipertenzija, organizmo sistemų bei atskirų organų apkrova ir ama susidarymas. Asmuo, valgantis daug mažiau nei būtina, galiausiai praranda jėgas, menkėja jo energija bei gyvybingumas. Susilpnėja tokios proto funkcijos kaip koncentracija, atmintis ir intelektas, mažėja odžo ir jutimų galia. Žmonės dažnai skundžiasi, kad pavalgę jaučia diskomfortą, mieguistumą ir sunkumą. Taip yra todėl, kad suvalgomas netinkamas maisto kiekis, vartojami netinkami maisto produktai bei jų deriniai. Štai kokius netinkamo valgymo simptomus pateikia Caraka Samhita: • Sunkumo skrandyje pojūtis; • Širdies plakimo dažnių sutrikimas; • Nugaros ar skrandžio skausmai; • Diskomforto pojūtis vaikštant, kvėpuojant, kalbant ar juokiantis; • Tingumas ar mieguistumas; • Nepasitenkinimo jausmas. Jatharagni galia Nustatant tinkamą valgomo maisto kiekį bei jo pobūdį, reikia atsižvelgti į virškinimo ugnies (jatharagni) jėgą. Pagrindinė taisyklė: viskas, kad ir ką valgytume, turi būti visiškai suvirškinta, taip išvengiant ama susidarymo. Sunkus maistas (riebus, aliejingas ir keptas maistas, saldumynai, pieno produktai) yra sunkiau virškinamas, todėl turėtų būti valgomas ne taip dažnai kaip lengvesnis. Kai jatharagni veikla - silpna (mandagni), pavyzdžiui, sveikstant ar senatvėje, virškinimą stimuliuoja mažesniais kiekiais vartojamas, lengvesnis maistas. Sriuba ir sultinys, troškintos daržovės, sultys ir švieži vaisiai yra lengvi produktai, tad silpna jatharagni juos suvirškina kur kas lengviau. Valgyti reikia tik tada, kai virškinimo ugnis yra pasiruošusi. Taigi tada, kai visas anksčiau suvalgytas maistas - jau suvirškintas ir juntamas alkis. Jei valgoma dar nesuvirškinus anksčiau suvalgyto maisto, susidaro ama. Maistas taip ir lieka nesuvirškintas, kadangi jatharagni negali apdoroti naujo maisto, prieš tai neperdirbusi to, kuris jau buvo skrandyje. Papildomai suvalgytas maistas negali būti paverstas nei į ahdra rasa, nei į mala. Jis tampa toksiškas (žiūr. penktą skyrių). Virškinimo galios stiprumas atitinka Saulės judėjimą danguje - stiprėja iki vidurdienio, kai Saulė yra aukščiausiame taške, po to - po truputį mažėja. Todėl jatharagni yra stipriausia vidurdienį. Tad pietūs turėtų būti pagrindinis valgymas, nes tuo metu maistas yra lengvai virškinamas ir absorbuojamas. Pusryčiai ir vakarienė turėtų būti lengvesni, nes tuo paros metu jatharagni yra silpnesnė. Satvinis maistas Reguliarus satvinio maisto vartojimas padeda užkirsti kelią ligoms, palaikyti gerą fizinę, mentalinę bei dvasinę sveikatą. Ajurvedos požiūriu, satvinio maisto valgymas ir satvinio gyvenimo būdo praktikavimas - geriausia ligų prevencija. Satvinis maistas yra šviežias, švarus ir vegetarinis. Jį sudaro švieži vaisiai ir daržovės, grūdai, sveikų grūdų duonos gaminiai, riešutai, sėklos ir salotos. Satvinis yra ir tas maistas, kurio skonis - natūraliai saldus. Tai nėra rafinuoto cukraus gaminiai, bet visa tai, kas be jokių dirbtinių priedų turi natūralios kilmės saldų skonį - grūdai (ryžiai, kviečiai ir miežiai), duonos gaminiai, medus ir vaisiai. Šiai grupei priklauso ir pienas, žolelių arbata, grynos vaisių ar daržovių sultys bei vanduo. Pirmenybė teikiama natūraliai augintai maisto žaliavai, nes trąšos, pesticidai, chemikalai ir konservantai turi daug tamasinių savybių. Reikėtų vengti valgyti grybus, svogūnus, česnakus, pernelyg gausiai vartoti prieskonius, nes šie produktai pasižymi stipriomis radžasinėmis ir tamasinėmis savybėmis. Derėtų sumažinti alkoholio, kofeino turinčių produktų (kavos, šokolado, arbatos, kokakolos) bei mėsos vartojimą arba net visiškai jų atsisakyti. Ketvirtame skyriuje pateikiama smulkesnių žinių apie satvinį maistą ir jo poveikį protui. Ajurvedinės mitybos autentiškos rekomendacijos pagrįstos vegetarine dieta. Yra keletas klaidingų vegetariško maisto ir vegetarizmo vaidmens Ajurvedoje koncepcijų. Kai kurie autoriai į savo mitybos rekomendacijas įtraukia ir mėsos vartojimą arba teigia, esą vatos sandaros žmonėms būtini gyvulinės kilmės baltymai. Kiti skelbia, esą Ajurveda propaguoja vegetarizmą greičiau dėl religinių, o ne biologinių ar sveikatingumo priežasčių. • Caraka patarimas Vis dėlto egzistuoja faktas, kad mėsos valgymas buvo įtrauktas į autentiškus ajurvedinius tekstus. Senieji Ajurvedos autoriai, sudarydami mitybos rekomendacijas, atsižvelgė į skirtingus žmonių tipus (satvinį, radžasinį ir tamasinį). Caraka minėjo, kad mėsa būna kokybiška tik tada, kai paruošiama ir valgoma tam tikromis aplinkybėmis. Tačiau jos labai skiriasi nuo šiuolaikinių mėsos gamybos ir vartojimo aplinkybių. Mėsa sudarė tik nedidelę bendros mitybos dalį, buvo gaunama, naudojant tradicinius medžioklės būdus, o pati mėsos „žaliava" - gyvūnai - sveikai gyveno savo natūralioje aplinkoje. Caraka pateikė tiek augalinės, tiek gyvulinės kilmės produktų vartojimo rekomendacijas, buvo išvardintos gyvūnų, kurių mėsos nepatartina valgyti, savybės. Caraka nerekomendavo reguliariai valgyti mėsą, kaip kartais interpretuojama mūsų laikais. Faktiškai Caraka teigia, kad mėsa yra vertinga tada, kai vartojama tam tikroms ligoms gydyti, nusilpus ar sveikstant po ligos, esant dehidratacijos ar išsekimo būklei. Be to, tokiais atvejais vartojama kokybiška, o ne „nesveika mėsa", -tokia laikoma mėsa tų gyvūnų, kurie yra išaugę ne savo natūralioje gamtinėje aplinkoje. Be to, mėsa būna toksiška, jei gyvūnas mito jam neįprastu, nenatūraliu arba ne savo gamtinės aplinkos maistu. Jeigu gyvūnas mirė sava, natūralia mirtimi, jei jį nudobė kiti gyvūnai arba jis buvo apnuodytas, jeigu gyvūnas pernelyg liesas, riebus, senas ar jaunas - jo mėsa yra žalinga sveikatai (Caraka Sutra Sthana, 37:311). Aišku, kad dabartinis mėsos paruošimas visiškai neatitinka šios sveikos mitybos rekomendacijų. Gyvuliai auginami fermose dirbtinėmis ir dažnai - nehigieniškomis sąlygomis. Jiems leidžiami antibiotikai ir tokie augimo hormonai kaip estrogenas, jie šeriami tokiais pašarais, kuriuose apstu cheminių medžiagų, „gerinančių" mėsos kokybę ar dirbtinai skatinančių jos kiekį. Vardan taupumo (siekiant padidinti pajamas ir sumažinti išlaidas) gyvuliai verčiami ėsti maistą, kurio nė už ką neėstų savo natūralioje aplinkoje. Skerdimo metodai dažniausiai yra nepaprastai brutalūs; tokio žudymo metu gyvulį apima siaubas ir skausmas. Mėsa pradeda gesti nuo pat mirties akimirkos. Tada skerdiena apdorojama, šaldoma, konservuojama, sūdoma ar išrūkoma. Jau pats jos paruošimas yra tamasinės prigimties. Paprastai praeina dienų dienos, savaitės, mėnesiai ar net metai, kol ši mėsa bus valgoma. Tokių gyvulinės kilmės produktų vartojimas skatina ta-masinę proto guną, kurios prigimtis yra baili, apatiška, primityvi, buka (smulkiau apie tarnas guną - ketvirtame skyriuje). • Fizinio pobūdžio priežastys Žmonių biologinė sandara yra tokia, kad jiems skirta valgyti augalinį maistą. Mūsų dantys ir žandikauliai nepritaikyti doroti mėsą. Arkanzaso universiteto ir Džono Hopkinso (John Hopkins) medicinos fakulteto (JAV) specialistai ne vienerius metus tyrė žmogaus dantų sandarą. Jie tyrinėjo sąsają tarp primatų mitybos ir suakmenėjusių mūsų protėvių palaikų dantų nusidėvėjimo. Išvada: seniausių laikų protėvių dantys su vidutinio aštrumo viršūnėmis (tokie yra ir mūsų dantys) buvo naudojami kramtyti tik tokios rūšies maistui kaip vaisiai, riešutai, ūgliai, lapai ir žiedai. Biologinės mėsėdžių ir žolėdžių savybės yra skirtingos. Mėsėdžių žarnynas - trumpas, o virškinimo rūgštys bei fermentai - labai stiprūs. O žmogaus žarnynas - tris keturis kartus ilgesnis, negu gyvūno mėsėdžio, daug silpnesnės ir virškinimo rūgštys. Todėl mėsa žmogaus organizme apdorojama pernelyg ilgai, kartais ilgiau, negu keletą dienų. Tuo metu susidaro didelis toksinų (ama) kiekis. Toksinų sankaupos nuodija organizmą iš vidaus. Pavyzdžiui, vartojant mėsą, susidaro šlapimo rūgštis, kuri gali tapti inkstų bei tulžies akmenligės, podagros ir reumato priežastimi. Mėsos valgymas susijęs ir su insulto grėsme, širdies priepuoliais, nutukimu, onkologinėmis ligomis ir daugeliu kitų susirgimų. Žinomas JAV dietologas dr. Džensonas (Dr. Jenson) aiškiai išdėstė savo požiūrį: „Gyvulinės kilmės baltymai labai greitai pradeda pūti žarnyne, todėl turėtume gerokai susimąstyti prieš vartodami mėsą [...] mėsa -vienas greičiausiai pūvančių maisto produktų. Jos fermentacija žarnyne vyksta labai lėtai; tai itin skatina kenksmingų, toksinių mikroorganizmų dauginimąsi, tuo tarpu organizmui reikalingos acidophilus bakterijos šio proceso metu gali būti beveik išnaikintos [...] Toksiniai baltymų skaidymosi šalutiniai produktai patenka į kraujo apytaką, kur anksčiau ar vėliau sukelia rimtų sveikatos problemų." (1998:56). • Maistingumo klausimas Paprastai mėsa vertinama todėl, kad joje yra daug baltymų. Plačiai paplitusi klaidinga nuostata, esą šie baltymai - gyvybiškai svarbūs žmogaus egzistavimui, esą tokių nėra jokioje kitoje maistinėje žaliavoje. Tačiau baltymų, reikalingų fizinei jėgai ir sveikatai palaikyti, turi daugybė kitokių maisto produktų! Augalinio maisto baltyminė vertė dažnai prilygsta mėsai ar gyvulinės kilmės produktams, o kartais yra net aukštesnė. Palyginimo pavyzdys - žemiau išvardintų produktų baltyminė vertė (100 gramų produkto): • kiaušinio trynys 13,7 • žuvis 21,5 • aviena 18,5 • sojų pupelės 43,2 • avinžirniai 24,6 • žemės riešutai 26,7 Organizmui reikia daug mažiau baltymų, negu tokie jo kiekiai, kuriuos kasdien suvartoja daugelis žmonių. Vakarų šalių mitybos problema - per gausus baltyminių produktų vartojimas, o ne jų trūkumas. Daugelį žmogaus kūną maitinančių baltymų (pvz., aminorūgštys) iš tikrųjų gamina patsai organizmas. IŠ dvidešimt dviejų baltyminių amino rūgščių net trylika savaime sintezuojama mūsų organizme. Likusios aminorūgštys gali būti gaminamos, kaip žaliavą vartojant augalinį maistą. Kai kurie žmonės tvirtina, kad vegetarinėje mityboje trūksta B grupės vitaminų. Taip, šių vitaminų grupė labai svarbi visavertei mitybai, jų stoka - nuovargio, prastos dėmesio koncentracijos ar nusilpusios atminties, nemigos priežastis. Pakankamas B grupės vitaminų kiekis, įskaitant ir B12, gaunamas, vartojant pieną, sūrį ir sveikus grūdus. Subalansuotoje ir įvairioje vegetarinėje mityboje yra visi būtinieji vitaminai, jos laikantis nebūtina vartoti ir maisto papildus. Daugelis Vakarų šalių gyventojų, pasirinkusių vadinamąją vegetarinę dietą, valgo žuvį, jūros gėrybes ir kiaušinius. Tačiau šie produktai nėra įtraukti į ajurvedinę vegetarinę dietą. Viskas, kas atsiranda per apvaisinimą (iš dviejų gyvūnų reprodukcijos), laikoma tamasiniu maistu. { ajurvedinę dietą neįtraukiamos tos medžiagos, kurios buvo gyva būtybe arba sudarytos iš ląstelių, formuojančių gyvą būtybę, - tokie yra kiaušiniai. • Sveikata ir vegetarizmas Gyvuliniai baltymai mėsos pavidalu nėra būtini žmogaus augimui ir organizmo raidai. Žmogus, besilaikantis grynai vegetarinės dietos, turi visas galimybes normaliai vystytis nuo pat gimimo, gauti visavertę mitybą ir jaustis sveikas. Mokslinių tyrimų išvados rodo, kad vegetarai, palyginti su ne vegetarais, ilgiau gyvena, rečiau serga onkologinėmis ligomis, jų kaulinio audinio tankumas - didesnis. Kornelio universiteto specialistas dr. Kempbelas (Dr. Campbell) padarė unikalų atradimą - augalinė dieta gali užkirsti kelią daugeliui širdies ir kraujagyslių ligų, vėžiui ir degeneraciniams organizmo pokyčiams. Subalansuotas daržovių, grūdų, riešutų, ankštinių ir sėklų vartojimas teikia organizmui pakankamai geležies, baltymų, kalcio ir visų vitaminų bei mineralinių medžiagų, reikalingų palaikyti sveikatą bei gyvybingumą. Yra daugybė gardžių ir naudingų vegetarinių patiekalų, kuriuos lengva paruošti; jų prigimtis - satvinė. Vegetarinė mityba jokiu būdu nereiškia, kad teks tenkintis prėskomis, žaliomis daržovėmis ar beskonėmis salotomis! Nors Ajurveda siejasi su tam tikrais dvasiniais ir etiniais principais, tokiais kaip gyvų būtybių nežudymas, tačiau vegetarinis mitybos aspektas yra susijęs ir su Caraka sveikos mitybos principų interpretacija. Augalinio pagrindo dieta visiškai neutralizuoja toksinų patekimo į organizmą riziką, neleidžia jiems susidaryti organizme, nes ji skirta būtent žmogaus fiziologijai, kuri yra kitokia, negu mėsėdžių gyvūnų. Jeigu, nepaisant tokios informacijos, mėsa kam nors tebeatrodo pageidaujamas maisto produktas, tai jos valgyti reikėtų kuo mažiau, o pirmenybę teikti tokiai mėsai, kuri gaunama iš natūraliomis sąlygomis užaugintų gyvūnų. Asmenys, siekiantys dvasinio tobulėjimo, laikosi vegetarinės dietos dėl jos satvinių savybių. Meditacija, joga ir kiti satvinės gyvensenos principai netenka didelės dalies savo galios, jei valgoma mėsa ar kitoks tama-sinis arba radžasinis maisto produktas. Laikantis satvinio gyvenimo būdo, kur kas greičiau pasiekiama pozityvių rezultatų, pasirinkus tinkamą mitybą. Todėl satvinė dieta yra tokia pat svarbi, kaip ir kitos satvinės gyvensenos dalys, tokios kaip meditacija, tinkama dienotvarkė ir etiškas elgesys. Caraka rekomendacijos mitybai: • Geriausia valgyti šiltą ir šviežiai pagamintą maistą. • Maistas turi būti skanus ir lengvai virškinamas. • Reikia valgyti tinkamais kiekiais. • Valgykite tada, kai jaučiate alkį. • Maisto produktai turi papildyti vienas kitą, o ne būti priešingi. • Pageidaujama valgyti malonioje aplinkoje. • Valgymo tempas turi būti tinkamas (valgoma nei paskubomis, nei per lėtai). • Valgant patartina vengti to, kas atitraukia dėmesį arba erzina. • Valgomas toks maistas, kuris atitinka asmens sandaros tipą. Maisto produktai Tinkamas rasa balansas teikia mitybą kiekvienam dhatu. Patartina kuo mažiau vartoti sunkių maisto produktų. Reikėtų arba visiškai vengti, ar bent jau itin retai vartoti seną ar pastovėjusį maistą, vadinamąjį greitą maistą, chemiškai apdorotą ar supakuotą maistą. Nerekomenduojama reguliariai vartoti tam tikras maisto rūšis. Tai džiovintos, konservuotos ar marinuotos (raugintos) daržovės bei vaisiai; jogurtas, sūris ir bet koks pieniškas produktas, kuriame yra cheminių priedų ar konservantų; keptas maistas ir rafinuoto cukraus produktai; šaldytas ar atvėsintas maistas, toks kaip ledai, šalti gėrimai ir šaldytos daržovės. Maisto produktų valgymo tvarka Ajurvedoje nurodyta, kad pirmiausia reikia valgyti maistą, kuris didina kaphą. Tai sunkus, aliejingas, keptas ar saldus maistas. Prie saldaus maisto (madhura rasa) priskiriami grūdai, ankštiniai ir duonos gaminiai. Toks maistas, pasižymintis tvirta ar pusiau tvirta prigimtimi, turėtų užpildyti trečdalį skrandžio. Po to reikėtų valgyti pitą didinantį maistą; juo užpildomas kitas skrandžio trečdalis. Pitinio maisto grupei priskiriama sūrus, rūgštus ir rūgštokas maistas bei skysčiai. Paskutinis skrandžio trečdalis paliekamas neužpildytas, kad jame liktų oro (vdyu). Valgymą patariama užbaigti saldžiu patiekalu, kad būtų patenkinti jutimai. Laikas Maistas turėtų būti šviežiai pagamintas, patiekiamas karštas. Valgant maždaug 4-5 valandų intervalais maistas visiškai suvirškinamas. Reikėtų vengti užkandžiavimo, bet vaisių ir jų sulčių vartojimas tarp valgymų nesutrikdo ir neapsunkina virškinimo. Reikėtų pakankamai laiko skirti kramtymui, kad seilės ir jose esantys skaidymo fermentai susimaišytų su maistu. Tai normalizuos jathardgni funkcijas. Ypač kruopščiai reikėtų sukramtyti kaphinio pobūdžio maisto produktus, kadangi jie yra sunkios prigimties ir sunkiau virškinami. Mitybos režimas ir pasninkavimas Geriausia valgyti reguliariai, maždaug kas penkios valandos. Jei valgymai praleidžiami - apsunkinama pita, o nuolatos neprivalgant, apsunkinama vata. Retkarčiais pasninkaujant, sustiprinama virškinimo galia Ųathardg-ni)y bet pernelyg dažnas pasninkavimas gali pakenkti. Dažnas alkio jausmas silpnina dhdtus ir naikina odžą. Intensyvios, ypatingos dietos ir kitos ekstremalios valgymo kontrolės formos yra žalingos tiek kūno, tiek proto veiklai. Pasninkaujant po vieną dieną kas dvi savaites, palaikoma virškinimo sistemos jėga, apvalomas žarnynas. Pasninkavimo dienomis tinka valgyti tokį maistą kaip vaisiai, lengva daržovių sriuba. Galima gerti sultis, žolelių arbatą ir vandenį su citrinų sultimis. Maisto produktų derinimas Reikėtų valgyti vienas kitą papildančios, o ne priešingos prigimties maisto produktus. Maisto prigimties pobūdis turėtų papildyti asmens sandarą, tikti gyvenimo būdui, klimatui, sustiprinti virškinimo ugnį ir teikti energijos. Pavyzdžiui, nereikėtų vieno valgymo metu vartoti ir šildančių, ir vėsinančių maisto produktų, o sunkaus, šalto maisto nepatartina valgyti šaltoje, drėgnoje aplinkoje. Vaisius reikėtų valgyti atskirai nuo kitų patiekalų. Reikėtų vengti gerti skysčius valandą prieš ir valandą po valgio. Tačiau po pietų geriamos pasukos padeda virškinimui ir palengvina visų trijų došų būklę. Švara Higiena yra svarbi sveikatos aplinkybė, taigi reikia palaikyti švarą, gaminant ir valgant maistą. Yra keturi su maistu susiję švarumo objektai: virėjas, gaminimo vieta, valgymo vieta ir valgantis maistą asmuo: Virėjas turėtų būti fiziškai švarus, gaminant maistą jo mintys turėtų būti tyros bei pozityvios. Maistą dera gaminti su meile ir atsidavimu, kadangi jį gaminančio asmens sąmonė veikia ruošiamo maisto prigimtį. Valgymo vieta turi būti švari; prieš valgant reikėtų nusiplauti rankas. Valgymo vieta ir nusiteikimas Virškinimą palankiai veikia valgymas ramioje, netriukšmingoje aplinkoje. Valgant patartina sutelkti dėmesį į maistą, o ne į bendravimą, televizoriaus ekraną ar skaitymą. Nerekomenduojama valgyti stovint, judant ar vairuojant automobilį. Geriausia valgyti sėdint. Valgant patiriamos negatyvios emocijos (liūdesys, nerimas, pyktis, depresija, godumas) gali apsunkinti došas; geriausia - ramybės ir atsipalaidavimo nuostata. Patiekalus reikia pajusti, įvertinti ir mielai priimti į savo kūną, o ne kritikuoti ar nemėgti. Konstitucija Pasirenkant maistą reikėtų atsižvelgti į kūno sandarą (došą). Daugiausia reikėtų valgyti tokių produktų, kurių skonis (rasa) neapsunkintų jūsų do-šos. Prieskonius taip pat reikėtų pasirinkti atsižvelgiant į savo kūno sandarą. Reikėtų atsižvelgti ir į paties maisto gunas. Minėjome, kad valgio tinkamumą rodo jo sunkumo, lengvumo kokybė, šildantis arba vėsinantis poveikis. Kokybė Caraka pateikė rekomendacijas, kaip pasirinkti geros kokybės maistą. Maistingos kokybės neturi tie vaisiai ir daržovės, kurie yra sudžiūvę, seni, vartojami ne savo brandos laikotarpio metu ar sužaloti vabzdžių. Nereikėtų leisti, kad maistinguosius augalus veiktų vėjas, saulė ar lietus. Rinkitės prinokusius vaisius ir daržoves (tai rodo jų spalva), kurie maloniai kvepia, standūs ir be dėmių. Natūraliai užauginti vaisiai bei daržovės yra maistingesni nei pesticidais purškiami, cheminėmis medžiagomis brandinami augalų vaisiai. Prieš vartodami, daržoves ir vaisius, kruopščiai nuplaukite. Tiek genetiškai modifikuotų produktų, tiek tų, kurių sudėtyje yra konservantų, priedų, dažiklių ir aromatizatorių, kokybė ir maistinė vertė yra gerokai mažesnė. |
![]() |